Året inleddes med att Smart Built for the Environment beviljade vår innovationsansökan där Ängelholm, Norrköping, Örebro, Sollentuna, Värmdö och Östersund är medverkande kommuner. Läs på Smart Builts hemsida - Sammanfattning av utvecklingsprojektet inom Smart Built.
Projektet som pågår till juni 2021 har som mål att vidareutveckla innovationen Stadsträd tillsammans med våra användare. Projektet genomför kunskapsspridning och utveckling av funktionalitet som tillför fler nyttor för alla användare av plattformen. Flera kommuner har medverkat som testbeddar.
Sollentuna har i stadsutvecklingsprojektet Södra Häggvik gett Anna Koffman och Johnnie Hård input om hur utforma funktionen scenarioanalyser av habitatnätverk. Stadsutvecklingsprojektet har gjort habitatnätverk för skogsfågel för nuläget och jämfört med scenarionalyser. Ekolog Paola Ponzio säger: ”Vi har gjort scenarioanalys utifrån illustrationsplan med bebyggelsestruktur, ny park och gatuträd som planprojektet tagit fram. Vi kan visa landskapsarkitekter och arkitekter hur trädplanteringarna utgör en del i trädstrukturen i en mer övergripande landskapskontext. Ett bra underlag för samråd och för att diskutera justeringar.”
Ängelholms incitament att medverka var att de såg möjlighet att på ett smidigt sätt få en app för trädinventering och förvaltning av kommunens träd. De har i samverkan med Magnus Tuvendal tagit fram en inventeringsstruktur som följer SLU:s Standard för trädinventering i urban miljö och är nu i full färd med att inventera Ängelholms träd på kommunal mark. Att stadsträd.se också möjliggör analyser av grön infrastruktur och ekosystemtjänster och att laserträdkartläggningen av hela tätorten möjliggör att koppla ihop de kommunala träden med stadens andra träd, är en stor styrka, säger parkingenjör Annica Jörgensson.
För Norrköping har det viktigaste varit att koppla ihop den redan existerande kommunala trädinventeringen med stadsträd.se så att alla funktioner i stadsträd.se kan användas för kommunens träd. En fråga som ekolog Mia Agvald Jägborn drivit. En importfunktion har utvecklats av Sara Wiman och Johnnie Hård och 12000 park- och gatuträd har synkats ihop med laserträd. Detta innebär bl.a. att fältinventerade träd får kronbredd och höjdvärde och att alla kommunala attribut syns i stadsträd.se.
2021 fortsätter vi att utveckla stadsträd.se och vi lyssnar på våra användare!