Träd i den byggda miljön har stor betydelse för många ekosystemtjänster och för klimatanpassning av städer och tätorter genom att skapa ett gynnsammare lokalklimat och fördröja och infiltrera dagvatten. Boverket har i uppdrag att samordna det nationella klimatanpassningsarbetet för den byggda miljön och här är urbana träd relevanta. Boverket har också i uppdrag att följa upp etappmålet för ekosystemtjänster i den byggda miljön med sikte på att
“… en majoritet av kommunerna senast år 2025 ska ta tillvara och integrera stadsgrönska och ekosystemtjänster i urbana miljöer vid planering, byggande och förvaltning i städer och tätorter”.
Boverket har tillsammans med Statistiska Centralbyrån gjort en pilotstudie om hur nationell kartläggning av trädtäckning i städer och tätorter låter sig göras. En del utgörs av att mäta vegetationsinnehållet i den urbana miljön med hjälp av ett så kallat NDVI baserat på Sentinel-2-data (utfördes av Metria). Delstudie 2 omfattade test av den befintliga plattformen stadsträd.se i kombination med trädpunkter genererade från laserdata för beräkning av ekosystemtjänster kopplade till träd i den urbana miljön. Detta är två komplementära metoder för att förstå och kunna arbeta med trädtäckning i urbana miljöer.
Man drar slutsatsen att stadsträd.se uppfyller de behov som Boverket identifierat:
Fungera som underlag för urbana ekosystemtjänster.
Användas för uppföljning och måste därför kunna möta krav på reproducerbarhet.
Uppnå nationell täckningsgrad och likvärdighet över landet.
Ha ett format som fungerar i kommunal planering.
Pilotstudien är publicerad på Boverkets webbplats Nationell kartläggning av trädtäckning i städer och tätorter - Boverket, och konsulternas rapporter ligger som bilagor. Här finns också en sammanfattande sida om studien på Kartläggning av träd i städer och tätorter - Boverket.”