Stadsträd.se lever upp till Boverkets krav!

park_EST.png

Träd i den byggda miljön har stor betydelse för många ekosystemtjänster och för klimatanpassning av städer och tätorter genom att skapa ett gynnsammare lokalklimat och fördröja och infiltrera dagvatten. Boverket har i uppdrag att samordna det nationella klimatanpassningsarbetet för den byggda miljön och här är urbana träd relevanta. Boverket har också i uppdrag att följa upp etappmålet för ekosystemtjänster i den byggda miljön med sikte på att

“… en majoritet av kommunerna senast år 2025 ska ta tillvara och integrera stadsgrönska och ekosystemtjänster i urbana miljöer vid planering, byggande och förvaltning i städer och tätorter”.

Boverket har tillsammans med Statistiska Centralbyrån gjort en pilotstudie om hur nationell kartläggning av trädtäckning i städer och tätorter låter sig göras. En del utgörs av att mäta vegetationsinnehållet i den urbana miljön med hjälp av ett så kallat NDVI baserat på Sentinel-2-data (utfördes av Metria). Delstudie 2 omfattade test av den befintliga plattformen stadsträd.se i kombination med trädpunkter genererade från laserdata för beräkning av ekosystemtjänster kopplade till träd i den urbana miljön. Detta är två komplementära metoder för att förstå och kunna arbeta med trädtäckning i urbana miljöer.

Man drar slutsatsen att stadsträd.se uppfyller de behov som Boverket identifierat:

  • Fungera som underlag för urbana ekosystemtjänster.

  • Användas för uppföljning och måste därför kunna möta krav på reproducerbarhet.

  • Uppnå nationell täckningsgrad och likvärdighet över landet.

  • Ha ett format som fungerar i kommunal planering.

Pilotstudien är publicerad på Boverkets webbplats Nationell kartläggning av trädtäckning i städer och tätorter - Boverket, och konsulternas rapporter ligger som bilagor. Här finns också en sammanfattande sida om studien på Kartläggning av träd i städer och tätorter - Boverket.”

En ärlig app – personlig integritet och ansvarstagande!

unsplash-image-1tnS_BVy9Jk.jpg

Vi har byggt stadsträd.se från grunden för att inte luta oss mot tech-giganter vars affärsmodeller bygger på att spåra användare och sälja data om användare - det som kallas “surveillance capitalism“. Det betyder konkret att vi valt att inte använda Google maps som grundkarta. Det betyder att vi inte implementerat möjlighet att logga in till tjänsten via Facebook eller Google utan har en egen lokal funktion för inloggning och lösenord. Det betyder att vi inte använder Google analytics. Det betyder att vi inte skickar kakor till andra appar om vad användaren gör. Vi tar detta på stort allvar.

Men är inte appen kopplad till Google Streetview? Nej det finns ingen koppling. Finns inga “cookies” eller “analytics” som delas. Appen erbjuder användaren att öppna Google Streetview för ett träd du markerat. Detta görs i ett nytt separat fönster i din webbläsare, Google Streetview öppnas med en sökning på trädets position. Stadsträd.se delar inga data om användaren bakom ryggen av användaren. Någonsin.

Alla konton på stadsträd.se är personliga och alla ändringar som görs i kartan har en författare. Vi har valt att vara helt transparenta med att foton som tas och ändringar som görs alltid har en avsändare, en ansvarig person. Vi vill agera kraftfullt för personlig integritet och för personligt ansvarstagande.

/Magnus Tuvendal

Filmer som går igenom funktioner!

unsplash-image-lTBu-vTQCh4.jpg

Nu finns två nya instruktionsfilmer som raskt går inom funktioner för grundlicens (10 min) respektive expertlicens (15 min). Filmerna har kapitelrubriker på youtube så du lätt kan hitta.

Du hittar instruktionsfilmerna här.

Du kan också se webbinarier vi arrangerat under våren. Ett program med fyra föredrag om 15 minuter.

“Vi visar hur träd är ett betydande naturkapital som bidrar samtidigt både till bättre hälsa, ökad produktivitet, klimatanpassning och biologisk mångfald. Vi går igenom hur stadsträd.se är uppbyggt och hur du kan arbeta med träd i tidiga skeden i planering. Vi visar bl.a. hur du kan beräkna ekosystemtjänster, kartlägga grön infrastruktur och arbeta med scenarioanalys.“

Pilotprojekt Boverket - Mäta träd i Staden

ola-gronlund--MuvLw5G6x8-unsplash.jpg

Till hösten 2020 fick vi ett glädjande besked från Boverket om att stadsträd.se tillsammans med Metria blev pilotprojekt för metoder och dataunderlag för nationell kartläggning och uppföljning av träd. Behovet kopplar till uppdraget att följa upp etappmålet för ekosystemtjänster i den byggda miljön. Kommunerna ska senast år 2025 ta tillvara och integrera stadsgrönska och ekosystemtjänster i urbana miljöer vid planering, byggande och förvaltning i städer och tätorter.  

SCB:s säger:

”Webbverktyget  stadsträd.se” är intressant. Det finns en beprövad metod i botten för automatiserad kartläggning av träd med hjälp av laserdata, som kan skalas upp med likvärdiga förutsättningar över landet.”  

Under hösten har Greger Lindeberg och Magnus Tuvendal arbetat med att fram funktion för ekosystemtjänstberäkningar. Algoritmerna utgår från I-tree Eco men modellen har tränats på träddata från de Norrköping. Verktyg för uträkning av kolbindning, kolinlagring, flödesreglering har tagits fram och ska nu implementeras i Stadsträd.se.  

Smart Built for the Environment - Vad vi gjorde under 2020!

Året inleddes med att Smart Built for the Environment beviljade vår innovationsansökan där Ängelholm, Norrköping, Örebro, Sollentuna, Värmdö och Östersund är medverkande kommuner. Läs på Smart Builts hemsida - Sammanfattning av utvecklingsprojektet inom Smart Built

 

Projektet som pågår till juni 2021 har som mål att vidareutveckla innovationen Stadsträd tillsammans med våra användare. Projektet genomför kunskapsspridning och utveckling av funktionalitet som tillför fler nyttor för alla användare av plattformen. Flera kommuner har medverkat som testbeddar.

Sollentuna har i stadsutvecklingsprojektet Södra Häggvik gett Anna Koffman och Johnnie Hård input om hur utforma funktionen scenarioanalyser av habitatnätverk. Stadsutvecklingsprojektet har gjort habitatnätverk för skogsfågel för nuläget och jämfört med scenarionalyser. Ekolog Paola Ponzio säger: ”Vi har gjort scenarioanalys utifrån  illustrationsplan med bebyggelsestruktur, ny park och gatuträd som planprojektet tagit fram. Vi kan visa landskapsarkitekter och arkitekter hur trädplanteringarna utgör en del i trädstrukturen i en mer övergripande landskapskontext. Ett bra underlag för samråd och för att diskutera justeringar.” 

Ängelholms incitament att medverka var att de såg möjlighet att på ett smidigt sätt få en app för trädinventering och förvaltning av kommunens träd. De har i samverkan med Magnus Tuvendal tagit fram en inventeringsstruktur som följer SLU:s Standard för trädinventering i urban miljö och är nu i full färd med att inventera Ängelholms träd på kommunal mark. Att stadsträd.se också möjliggör analyser av grön infrastruktur och ekosystemtjänster och att  laserträdkartläggningen av hela tätorten möjliggör att koppla ihop de kommunala träden med stadens andra träd, är en stor styrka, säger parkingenjör Annica Jörgensson.  

För Norrköping har det viktigaste varit att koppla ihop den redan existerande kommunala trädinventeringen med stadsträd.se så att alla funktioner i stadsträd.se kan användas för kommunens träd. En fråga som ekolog Mia Agvald Jägborn drivit.  En importfunktion har utvecklats av Sara Wiman och Johnnie Hård och 12000 park- och gatuträd har synkats ihop med laserträd. Detta innebär bl.a. att fältinventerade träd får kronbredd och höjdvärde och att alla kommunala attribut syns i stadsträd.se.  

2021 fortsätter vi att utveckla stadsträd.se och vi lyssnar på våra användare! 

Pilotstudie - ekosystemtjänster och scenarioanalys

Boverket har i uppdrag att följa upp etappmålet för ekosystemtjänster i den byggda miljön. Kommunerna ska senast år 2025 ta tillvara och integrera stadsgrönska och ekosystemtjänster i urbana miljöer vid planering, byggande och förvaltning i städer och tätorter. Boverket gav SCB i uppdrag att göra en förstudie kring potentiella metoder och dataunderlag för en nationell kartläggning av träd. SCB har rekommenderat Stadsträd.se och metoder för NDVI (vegetationsindex) från Metria. En pilotstudie drar nu igång och resultat levereras till jul.

 ”Webbverktyget stadsträd.se är intressant i detta sammanhang av flera orsaker. Dels finns en beprövad metod i botten för automatiserad kartläggning av träd med hjälp av laserdata, som kan skalas upp med likvärdiga förutsättningar över landet. En annan intressant utveckling som skulle kunna vara möjlig i stadsträd.se är möjligheten att arbeta med scenarier. Genom att tillfälligt lägga till eller ta bort träd i plattformen kan effekter på habitatnätverk och ekosystemtjänster simuleras.” Boverket, okt 2020.

Ansökan beviljad!

Strålande nyheter för alla oss som gillar Stadsträd! Vi har idag fått definitivt besked från Formas att vår ansökan för vidareutveckling och kunskapsuppbyggnad kring tjänsten Stadstrad.se blivit beviljad. Projektet löper ett år och startar NU!

Projektet har som mål att vidareutveckla innovationen Stadsträd tillsammans med våra viktigaste användare. Projektet genomför med hjälp av kunskapsspridning och utveckling av funktionalitet som tillför fler nyttor för alla användare av plattformen. I fem arbetspaket, som innefattar det vi identifierat som de viktigaste utvecklingsområdena; arbeta projektgruppen testbäddar, teknisk utveckling, utbildning och crowd-sourcing kampanjer.

Läs med - Sammanfattning av utvecklingsprojektet inom Smart Built.

Möt våren med trädbingo

Med covid, social distansering och vår som sammanfaller verkar intresset för promenader och att gå ut i naturen ökat. Vi kan nu erbjuda Trädbingo! Ett sätt för oss att bidra med energi och livslust. Lär dig trädarter och följ hur våren framväxer. Vilka trädarter har lövsprickning tidigt och vilka sent? Hur ser blommorna ut?

Du kan dela din kartläggning och trädfoton med vänner via stadsträd.se. Tillsammans bygger vi upp ett bildgalleri om trädarterna och hjälper varandra lära oss om träden.

Läs här om hur det funkar och ladda ned trädbingo-brickan: Trädbingo - vår