Att tänka på
Habitatnätverksanalysen har en bred ansats och resulterar i ett generellt skogsnätverk. Resultat kan exporteras ut för att bearbetas vidare och kombineras med annan miljödata i egna GIS. Analysen är ett kunskapsunderlag för se var det finns starka och svaga delar i habitatnätverket och var det finns särskilt viktiga spridningssamband med livsmiljö och spridningslänkar. Analysen ger också en utmärkt grund för att prioritera inriktning på fördjupade utredningar om trädens betydelse i den gröna infrastrukturen, t.ex. inventering av naturvärdesträd eller arboristbedömningar av träd.
Tänk på att i kanten av analysområdet uppstår kanteffekter. Flytta analysområdet och gör ett nytt habitatnätverk om du är intresserad av ett område i kanten av kartan.
Se en film om hur du kan tolka resultaten från ditt habitatnätverk.
Frågor som hjälper dig att tolka
Forskning har visat att flera av de fågelarter som är indikatorarter för miljömålet Levande behöver skogskärnor som är minst cirka 10 hektar stora och är gammal skog med variation i skogens struktur. Finns det skogkärnor större än cirka 10 hektar som kan ha funktion som livsmiljö för dessa krävande skogsfåglar? Ligger dessa isolerat (blå färg) eller sammanlänkande med andra skogsområden (rosa färg)?
Finns det några eller många skogskärnor mindre än 10 ha eller riktigt små skogskärnor (<0,5 ha)? Är det motiverat att peka ut någon eller några av dessa som s.k. stepping stones, dvs. områden som bidrar till konnektivitet mellan större skogsområden?
Studera spridningslänkarna. Är det någon/några spridningslänkar som framträder som särskilt viktiga, med motivet att det inte finns flera andra alternativa spridningsvägar? Finns det spridningslänkar som framträder som särskilt viktiga för att skapa en sammanhängande grönstruktur?
Finns en stor andel av analysområdets träd i bryn, dungar eller trädstråk, dvs. trädhabitat som inte klassats som skogskärna? Är hög andel av dessa visualiserade i rosa, dvs att de sammanlänkar skogskärnor eller är de visualiserade i blått, vilket anger att träden är isolerade? Trädstrukturer som inte är skogskärna kan vara viktiga livsmiljöer för fåglar knutna till bryn, parker och trädgårdar.
Öppna en ny webbsida med stadstrad.se och studera ditt område? Vad är det för skogstyper enligt NMD nationella marktäckedata? Har du andra fältinventerade uppgifter om trädslag? Till vilka typer för rumslig kontext har träden och ytorna klassats? Finns det träd som ligger i solbelyst läge och där det finns anledning att fundera på om den solbelysta miljön medför viktigt mikroklimat för insekter?
Trädes livsmiljö påverkas även i zon utanför själva trädkronan. Skuggeffekter tillgång till grundvatten, mikroklimat mm har betydelse även i zon utanför trädkronan. När trädområdena bildas i habitatnätverksanalysen så ingår en buffert runt trädet och den blir olika stor beroende på hur bra miljön är för spridning av skogsfåglar. Hur ser zonen runt träden ut i område som du studerar?
Du kan exportera din analys och öppna den i ett GIS-program, genom att trycka på ”pil ladda ned” i stadstrad.se. Du kan också skriva ut din analys som en pdf- karta.