Ask (Fraxinus excelsior)
Ask har stora sammansatta blad. Stammen är slät och grågrön, men blir med tiden uppsprucken och grå. De matta svartbruna vinterknopparna som påminner om hjortklövar gör asken lätt igenkännbar under vintern. Den lövas sist av alla våra träd, ofta så sent som i början av juni, och avlövas först av alla, ibland redan i september. Få andra svenska träd har sammansatta blad. Bladen är motsatta, upp till 25 centimeter långa med fyra till sju bladpar och ett uddblad. Asken är tvåbyggare vilket betyder att det finns honträd och hanträd. Asken är vindpollinerad och blommar före lövsprickningen, men först när trädet blivit omkring 30 år. Blommorna sitter i mångblommiga knippen och de saknar vanligen kronblad och foderblad. Frukterna är vingade nötter, de är tre till fyra centimeter långa, utdraget elliptiska och sitter ofta kvar under vintern. Kring gamla askar skjuter ofta nya generationer upp. Det är tätt med skott.
Asken är ganska vanlig upp till Gästrikland. Bäst trivs den på näringsrik mark med rörligt grundvattnen. Asken växer ofta i kulturlandskapet, är vanligt alléträd, vårdträd. Ofta har man gynnat askar i betes- och slåttermarker där de hamlats för lövfoder.
Asken är kraftigt drabbad av den vindspridda askskottsjukan, som upptäcktes i Sverige 2001. Även om en liten andel askar har en förstärkt motståndskraft så är inga helt resistenta träd kända. Både unga och gamla askar drabbas. Askskottsjukan har gjort att asken är rödlistad i kategori EN, Starkt hotad (rödlistan 2015, 2020). Vitala uppväxta askar är värdefulla. De skulle kunna vara resistenta.
Läs Mer